Sta-op-fauteuil: wat is het en wat zijn de voordelen?

Sta op fauteuil: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wat is een sta-op fauteuil?
24 July 2018

Sta op fauteuil: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wat is een sta-op fauteuil?

Sta op fauteuils worden ook wel sta op stoelen genoemd. Deze type stoel heeft zijn naam te danken aan zijn functie. Door middel van een elektromotor is het mogelijk om de stoel naar voren te kantelen, zodat u eenvoudig op kan staan. Een belangrijk element is dat naast hulp bij opstaan, u ook geholpen wordt om te gaan zitten. Sta op fauteuils vergemakkelijken dus het opstaan en zitten, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van de stoel. Dit is natuurlijk erg fijn, want ondanks het feit dat de stoel erg praktisch is kunt u er ook een hele avond lekker in zitten. Daarnaast zijn sta-op fauteuils te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Hierdoor zijn ze bijna niet te onderscheiden van een gewone fauteuils.


Hulp in huis

Een groot vooroordeel over de sta-op fauteuil is dat het iemand luier maakt. Dit is echter niet waar. Wanneer u moeite heeft met opstaan, zal u zich met uw armen omhoog proberen te duwen. Dit is een grote belasting voor de armspieren, al helemaal wanneer u wat ouder bent en niet veel kracht meer heeft in de armen. Daarnaast komt er veel druk op de bovenbenen omdat u tegen de zwaartekracht in gaat. Dit heeft als gevolg dat u veel onnodige energie verspilt. Dit is natuurlijk hartstikke zonde, maar laat dit nu net zijn waar een sta-op fauteuil een uitkomst biedt. Zo'n stoel helpt u namelijk bij het opstaan. Doormiddel van het kantelsysteem en hou vast van de leuningen wordt het opstaan een stuk makkelijker. Dit maakt dat u sneller en vaker iets onderneemt omdat u gemakkelijk opstaat.


9130380380-staopstoelgeknipt.jpg

Het aanschaffen van een sta-op fauteuil, waar moet u op letten?

Om zeker te zijn dat u de juiste sta-op stoel koopt, zijn er een aantal punten waar u op kunt letten. Het is namelijk belangrijk dat een stoel bij zowel u als uw lichaam past. Deze punten worden hieronder besproken, lees ze eens door en vraag een van onze werknemers om advies als er nog onduidelijkheden zijn.

  • Koop een fauteuil met hoofd- en neksteun. Hoofd en neksteunen zorgen voor extra ondersteuning van uw lichaam. Wanneer uw lichaam geen goede ondersteuning heeft, is er kans dat u scheef zit of gaat hangen in uw stoel. Dit heeft zere en vermoeide nek- én zelfs rugspieren tot gevolg.
  • Zorg dat uw voeten op de grond kunnen staan. Bij een te hoge stoel is er kans op kramp of slapende benen. Daarnaast is de juiste zitdiepte belangrijk, dit is onder andere afhankelijk van uw lichaamslengte. Wanneer de zitting te lang is, kan u knieholte gaan knellen. Dit heeft een slechte doorbloeding als gevolg.
  • Juiste hoogte van de armleuningen. Het is belangrijk dat armleuningen u niet hinderen tijdens bewegingen. Enerzijds is het belangrijk dat u niet onnodig op de leuningen steunt, zodat u niet uw schouders gaat optrekken. Anderzijds, is het belangrijk dat de armleuningen niet te laag staan, zodat ze u geen ondersteuning bieden.


Wat zijn de voordelen van een sta-op stoel?

Een sta-op fauteuil heeft meerdere voordelen. Een van de belangrijkste is dat het opstaan vergemakkelijkt. Doordat u uit uw stoel wordt geduwd, worden uw spieren en gewrichten minder belast. Dit is erg fijn wanneer u minder spierkracht heeft, maar toch graag zonder hulp wilt zitten. Kortom, het maakt u nog steeds onafhankelijk bent van anderen. Een ander voordeel is dat u een sta-op stoel kunt kiezen die bij uw wensen maar ook bij uw interieur past. Ze komen namelijk in veel soorten en maten, waardoor er voor elk lichaam een geschikte stoel is. Daarnaast komen ze in mooie designs en vormen, dus het is niet alleen een praktische fauteuil maar ook een mooie fauteuil.

Contact opnemen