Lekker in uw fauteuil wegzakken, heerlijk na een lange werkdag of gewoon op de zaterdagmiddag. Veel mensen hebben thuis een relaxfauteuil, alleen zijn er nog veel mensen die die relaxfauteuil niet goed hebben afgesteld. Om ergonomisch goed te kunnen zitten zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee kan houden. Uw lichaam moet goed in balans zijn. U moet niet alleen om de zithoek, -diepte, en –hoogte letten, er zijn meer belangrijke factoren om goed en lekker te zitten. In dit blog gaan we deze belangrijke factoren bespreken.

Toch gaan we als eerste voor u even de basis bespreken voor het afstellen van uw relaxfauteuil, even ter herinnering hoe het allemaal ook alweer zat.


Ideale zithoogte bepalen voor uw relaxfauteuil 

Er zijn nog altijd veel mensen die denken dat ze gemakkelijker uit een stoel komen wanneer ze hoog zitten. Maar wanneer u hoog zit, is dit even lastig als bij te laag zitten. Wanneer u te hoog zit, dan komen de voeten lastig bij de grond. Er is veel kracht in de armen nodig om het lichaamsgewicht naar voren te bewegen. Hoog zitten kan ook nog eens afknelling van de beenzenuwen, met slapende benen en spataderen veroorzaken. Wanneer uw benen in een hoek van 90° op de grond staan, dan heeft u de juiste hoogte gevonden.


De juiste zithoek bepalen

Naast de zithoogte is de juiste zithoek ook erg belangrijk. Bij een té schuine hoek tussen de rugleuning en de zitting, treden er zogeheten ‘afschuifkrachten’ op. U zakt hierdoor eigenlijk elke keer onderuit en de ondersteuning is niet meer goed van uw lichaam. Wij raden u aan om in een zithoek van tussen de 95 en 105° te zitten. Zo voorkomt u rugklachten. Bij relaxfauteuils waarbij de zitting in combinatie met de rugleuning meebeweegt kunt u wel zonder problemen heerlijk onderuithangen. Dit komt doordat de hoek hetzelfde blijft.


Bepaal de ideale zitdiepte voor uw relaxfauteuil

U heeft het vast en zeker al vaker gehoord, veel stoelen en banken hebben niet de ideale zitdiepte. Dit komt doordat ontwerpers vaak naar design kijken en niet naar zitcomfort. Het gevolg hiervan is, dat er een te grote zitdiepte ontstaat. Uw lichaam gaat hierdoor automatisch in een bolle houding zitten, waardoor u moeilijk op kan staan. Het is van belang dat uw lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel.


De armleuning veroorzaakt vaak kramp

Veel mensen beseffen niet dat de armleuning ook van belang is voor het voorkomen van klachten, en het ideaal afstellen van uw relaxfauteuil. Wist u dat wanneer u de armleuningen niet goed heeft afgesteld dat dit kramp in de nek en schouders kan veroorzaken? Veel mensen weten dit niet en krijgen toch veel last van de nek en schouders. Maar hoe zit het met goede hoek bij armleuningen? Als we het over de juiste hoek hebben, spreken we over 90°. Veel mensen hebben de armleuning juist te laag, waardoor uw lichaam bol komt te staan. Een ander groot probleem is dat men vaak leunt op één leuning, waardoor u scheef komt te zitten.


De perfecte afstelling zorgt voor een S-vorm

Wanneer u uw relaxfauteuil helemaal perfect heeft afgesteld, zorgt dit ervoor dat uw rug een natuurlijke S-vorm behoudt. Dit zorgt ervoor dat de gehele onderrug gesteund wordt. Nooit meer last van kramp in de schouders of last van uw onderrug.