Rugpijn tijdens het zitten: hoe voorkomen

Lage rugklachten en rugpijn tijdens het zitten zijn dingen die helaas steeds vaker voorkomen. Dit komt doordat iedereen tegenwoordig minder beweegt en onze rug eenzijdig belast wordt. 

We zitten met z’n allen steeds meer en bijna iedereen maakt zich er schuldig aan; zitten op een manier die slecht is voor uw rug. Of het nou verkeerd zitten op een bureaustoel is, onderuitgezakt hangen op de bank met de iPad of een dag gebukt achter een laptop doorbrengen. Ook al heeft u het niet direct door, het gaat allemaal ten koste van uw rug. Gelukkig kunt u er zelf iets aan veranderen, benieuwd hoe? Wij leggen het uit in deze blog.


Wat veroorzaakt de rugpijn?

Rugpijn wordt vaak veroorzaakt door slappe rug- en buikspieren, verkeerde houding of zware spierbelasting. Bij elke houding van het lichaam worden de wervelkolom en de tussenwervelschijven belast. Het is dus belangrijk dat de zithouding juist is zodat klachten worden voorkomen.


De juiste zithouding: Hoe zit je gezond? 

Een goede stoel bij rugklachten is essentieel. Er zijn daarnaast een aantal zaken waar u op kunt letten, denk aan ondersteuning, juiste instellingen van een stoel en recht op zitten. Wij spreken deze met u door:

De juiste zithoogte 

Genoeg steun van uw voeten is nodig om goed te kunnen zitten, dit wordt bepaald door de zithoogte van uw stoel. Wanneer u te hoogt zit krijgt u onvoldoende steun. Er komt dan te veel gewicht op uw onderrug, wat een onderuitgezakte houding als gevolg heeft. Wanneer u te laagt zit, kantelt u automatisch uw bekken en krijgt u een kromme rug. Wanneer uw knieën en heupen een rechte hoek hebben staat uw stoel in de juiste zithoogte.

Steun voor uw rug en in uw nek 

Wanneer u lang achter elkaar zit is een rugsteun een must. Deze steun helpt u bij het recht houden van uw rug en zorgt ervoor dat u niet in elkaar gezakt zit. Een goede rugleuning komt tot schouderhoogte. 

Hoofd, schouders en heupen in lijn 

Balans zorgt voor de minste belasting van uw spieren en gewrichten. Deze balans krijgt u wanneer de heupen, schouders en hoofd in één lijn staan. Oftewel, loodrecht. Zorg dat het gewicht in de bekken zit en de buik- en rugspieren zo min mogelijk belast zijn.


‘Gezond zitten’ in stijl

Gelukkig hoeft gezond zitten niet ten koste te gaan van stijl. Onze fauteuils komen in allerlei kleuren en designs. Zodat er altijd een geschikte stoel aanwezig is die past bij de inrichting van de woonkamer. Want wat is er leuker dan een comfortabele stoel die past bij zowel uw lichaam als uw interieur? 

Bij Zitwereld adviseren onze experts u graag over een goede stoel bij rugklachten. De experts dragen er uiterste zorg voor dat uw stoel juist is afgesteld op uw lichaam. Bezoek onze winkel in Roden of maak vantevoren online een afspraak.